Oyes

Vi ser framemot en givande eftermiddag. För då vankas det ytterligare två
intervjuer för Open your eyes. Om ni missat att haffa Kungälvsposten, utifrån
den första intervjun i samband med projektet, var inte ledsen, kolla hit!



foto: katarina berg, KP

Nu sprider vi budskapet, mer!

Kungälvsbor! Nu finns dessa fina bössor utplacerade runt om i staden. Restaurang Svalan var först att nappa på vårt projekt vilket vi är enormt glada och tacksamma över!
Vill du, ditt företag, din affär också ställa ut en bössa någonstans i vårt avlånga land? Kontakta oss så ordnar vi det omedelbart! Ju fler bössor, desto fler chanser till bidrag = mer hjälp.
Let's spread it!


Under samma sol



big precious support. det är en ära att få vistas på silversystrars hemsida.
spana in damerna som är och droppar skön hiphop ända ut till fingerspetsarna.
kärlek, bless och på återseende.

BÄSTA!


Om oss


Linnéa Khalil, Kungälv.
Mitt nu; Det finns två saker jag sysslar med just nu. Projektet är en väldigt stor del utav mitt liv och mycket utav min tid läggs där. Min musik har jag med mig vid sidan av allt jag gör, så även gällande vid sidan om oye.
Viktigt för mig; Tycker det är viktigt att folk känner förtroende gällande oss och vårt projekt. Att 100% utav bidragen kommer fram är viktigt för folk att veta och se vilket vi kommer lägga stor vikt i att framföra och visa när vi är hemma igen.
Varför oye? Startade projektet eftersom jag personligen varit lite skeptisk till välgörenhetsorganisationer då mycket utav det som lämnas försvinner till administrativa utgifter osv. Då kände jag att det endast fanns en sak att göra; samla in pengar och åka ner själv. Se vart behoven finns och fylla så många små hål som möjligt.
Det lilla gör skillnad, det vet jag och det kommer jag bevisa!
Nu kör vi!

Isabell Eriksson, Lidhult.
Mitt nu; Gör det jag vill fullt ut och utan gränser, vilket innebär att den större delen utav tiden och tankekraften nu kretsar kring att bygga upp samt föra Open your eyes vidare till nya spännande höjder. Har även ett starkt driv när det kommer till sammanställning utav mina fotoprojekt, då det intresset är en del utav mig och har hängt med under större delen av mitt liv.
Viktigt för mig; Att människor känner en varm tillit och trygghet när det kommer till oss och vårat projekt. Att människor tillåter sig att lyssna på det vi kommer få höra och vilja öppna ögonen för det vi redan ser i förväg och även kommer att få se inom en snar framtid.
Att människor vågar tro på stor förändring utifrån små resurser, vilket vi sedan kommer redogöra för i efterhand och på hemmaplan, att det är möjligt.
Varför oye?
Under förgående resor och jag alltid kännt stor dragningskraft till att göra något större under mina tidigare vistelser. Där och då har jag alltid
haft ett starkt behov att komma tillbaka, visa det jag ser,
dokumentera, kunna sprida samt ta på känslan. Allt från lycka till
misär. Verkligheten. Få människor att både vilja viska och ropa högt
för det som är på riktigt, och i allt det, göra någon form av skillnad.
Därför kändes det som mer än en självklarhet att jämföra levnadsstandares
kontraster fullt ut samtidigt som vi åker ner med våra ryggsäckar med värdefulla
bidrag och söker oss dit där vi kan understödja de behov som finns. För det är
jag övertygad om att det går och jag kommer göra det. Bless!

Bössan



Denna skapelse kommer framöver att pryda ett antal sparbösser, utsatta på en mängd olika specifika ställen i de områden där vi för stunden håller mest till i vardagen. Mer info för hur du kan skänka bidrag på fler sätt, kommer inom kort. Håll utkik, var med och var delaktig.

Projektplan

Oye - Projektplan

1. Beskrivning

Projektet oye – open your eyes, är menat att göra det som titeln beskriver. Att få människor att skapa en förståelse och uppfattning i andra människors olikheter, levnadsstandarder och sätt att leva och vara i olika delar utav världen. Att få upp ögonen på människor i Sverige genom att dels skildra olikheter och förhållanden gentemot fattiga länder och att även göra de insiktsfulla i deras egna sätt att leva och vara.

2. Projektets syfte mm

Afrika är världens fattigaste kontinent. Antalet föräldralösa barn ökar varje dag. Samtidigt som vi oroar oss över saker som under senare tid kommit att kallas i-landsproblem pågår svält, människohandel och en kamp om överlevnad.
Vi har, precis som många andra, på något sätt låtit det gå in genom ett öra och ut genom det andra. Man har hört, man har sett men man har aldrig riktigt tagit till sig och förstått innebörden i orden. Orden om hjälp. En tro om maktlöshet, tror vi, ligger till grund för att många av oss, som faktiskt har både fysiken och viljan om att kunna hjälpa till, stannar vid tanken om att det lilla inte kan göra skillnad.
Det var detta som fick mig att öppna ögonen, när vi förstod att det är just det som är felet. Att vi tror att vi är maktlösa och har en oförmåga att kunna påverka och hjälpa.
Projektets huvudsakliga syfte består utav två delar – hjälpinsatser samt dokumentation - vilka kommer förklaras mer ingående i individuella avsnitt i projektplanen.

 

3. Genomförande

Projektets genomförande består av tre delar vilka i följande avsnitt kommer att definieras.

Del 1, förberedelser

Förberedelser är oftast det viktigaste för att utförandet ska bli så bra som möjligt. Det är en stor och viktig del utav projektet, att få en bra och hållbar grund vilket gör att arbetet senare kommer att underlättas och även ge trygghet och möjlighet att få ut mesta möjliga ur projektarbetet.

Under tiden innan avresa är det viktigt att läsa på och samla så mycket information som möjligt som rör den sorters arbete som vi under resans gång kommer ägna oss åt. Även information om landet, kulturen, visum, vaccinationer och annat som är värt att veta söks.
En insamling har även påbörjats, i form av ekonomiska samt materialistiska bidrag, så att människor i vår omgivning har en chans att hjälpa till och att känna sig delaktiga. Det är viktigt, att involvera många människor i projektet.
Även förberedelser utav den tekniska utrustningen görs. En koll på vad som kommer att behövas för att möjliggöra en tillräkligt bra dokumentation på plats för att få det att bli tillräckligt intressant och lockande för att kunna visa upp i projektets avslutande del.

Sökandet utav stipendier passande ändamålet har påbörjats och fortlöper under projektets gång.

 

Del 2, på plats, in action

Projektets huvudsakliga del. Hjälparbetet på barnhem där hjälpa och utveckla är två viktiga ord som då kommer att stå i fokus. Vi kommer att påbörja arbetet på ett barnhem som en svensk tjej, Susanna Benckert, byggt upp för drygt ett år sen. Barnhemmet är beläget ca 2 timmar nordväst om huvudstaden Accra och ligger väldigt avsides i en liten liten by. På barnhemmet bor det 25 barn och i dagsläget arbetar två män, som är ifrån Ghana, med barnen. Barnhemmet är väldigt primitivt, än så länge, men ständigt under utveckling med hjälp av bidrag som Susanna kontinueligt samlar in. En del av våra bidrag är menat att även gå till barnen på detta barnhemmet samtidigt som vi vill spara en del av bidragen för att själva hitta andra, ännu oupptäckta platser, där hjälpbehoven är än större. Den delen utav projektet är därför svår att på förhand skriva om och planera. Huvudsak; att få bidragen att göra skillnad.
När tillfälle ges är dokumentering utav intryck och känslor det som görs i form av text och bild, still samt rörlig. Det är viktigt att fånga stunden. Att komma så nära som möjligt och visualisera det vi upplever och känner. Det är även viktigt att försöka få fram de tankarna och känslorna människorna vi möter har. Lokalbefolkningen, barnhemspersonalen, barnen – alla. Det är just detta som är projektets mening – open your eyes. Öppna folks ögon och se dom genom någon annans. Projektet ska kunna fungera som en länk mellan olika sorters människor. Att få en människa här i Sverige att se saker och ting genom ett föräldrarlöst och fattigt barn i tredje världens ögon. Dels för att uppmana och skapa en vilja om att hjälpa och samtidigt se sitt eget liv och omgivning med andra ögon. Att lära sig ta vara på saker och ting, återanvända, bli mindre slösaktig och lära sig att uppskatta det lilla vilket kan bidra till att människor här automatiskt på så sätt även, tror vi, kommer in i ett miljötänk som även det är viktigt för att göra världen till en bättre plats.

 

Del 3, avtryck av intryck

Vi har valt att kalla den trejde och sista delen utav projektbeskrivningen för det som titeln beskriver, just för att påvisa att även om det är en sista del utav projektet inte betyder att det är slutet eftersom tanken och förhoppningen med projektet är att det ska leva vidare och utvecklas.

Den sista delen kommer att ske på hemmaplan. Att gå igenom allt material som vi lyckats få ihop under vårt arbete i barnhemmet kommer vara det första som sker. Att plocka ur de bästa och viktigaste delarna ur materialet och sedan få ihop ett utbildande och intressant seminarium som väcker intresse samt berör. Nära och äkta är två ledord som vi kommer att ha med oss när vi jobbar med detta.
Seminariet kommer att vara en kombination utav en fotoutställning och en föreläsning där vi kommer att återberätta det vi i text dokumenterat och tycker är värdefullt att människor ska få ta del utav. Vissa korta rullande videoklipp visas, utan ljud, samtidigt som övrig verksamhet pågår. En punkt i seminariet kommer att bestå utav en något längre filmvisning. En välarbetad dokumentärfilm utifrån de resurser vi har. Att skildra och återberätta i så många former som möjligt är viktigt för att just fånga så många människors intresse som möjligt. Tal, text, stillbild och rörlig bild.
Seminariumen kommer i första hand att rikta sig till gymnasieelever i åk 3. Det är en bra målgrupp då många ska starta sina projektarbeten som de ägnar stor del utav årskurs tre av och detta kan vara ett tillfälle att inspirera vissa till att välja någon liknande väg som vårt projekt. Det kan även vara ett bra tillfälle att fånga intresset hos folk i just åk 3 då många står utan syselsättning den dagen examen äger rum och vår förhoppning är då att så ett frö och starta en tanke om att ägna en tid av sitt liv åt hjälparbete är ett alternativ.
Viktigt, dock, är att seminariet ska vara öppet för alla. Så människor som på ett eller annat sätt bidragit får tillbaka någonting. Får tillbaka ett bevis på att deras medel kommit fram och även hur det påverkat och förändrat.

 

5. Tidsplan

Projektet startardes under perioden nov 2010. Syftet är att projektet ska utvecklas och pågå under minst ett års tid.

 

 



 

 

 

 

 


RSS 2.0